A gerincoszlop egészsége
szervezetünk egyensúlyának központi kérdése

A gerinc a test központi tartószerkezete, amelynek számos funkciót kell teljesítenie:

  • tartja a koponyánkat, összeköti a végtagjainkat
  • kapcsolódási pontot biztosít a törzsizmoknak
  • helyet ad a gerincvelőnek és az abból kilépő idegeknek.

Ilyen összetett funkciók mellett hajlékonynak, rugalmasnak, forgékonynak, ugyanakkor erősnek kell lennie. A gerincoszlop mintegy 125 ízületet tartalmaz. A feszes tartást, hajlékonyságot és rugalmasságot a csontok, kisízületek és a véglemezek porcborításai, porckorongok, szalagok és izmok összehangolt működése biztosítja.

Porckorongok a gerincben

A csigolyaközti porckorongok a csigolyatestek között teremtenek folytonos, rugalmas összeköttetést, melyektől felül és alul üvegporc választja el őket. A porckorongok belső magja kocsonyás állagú, a magot kívülről a rostporcos gyűrű veszi körül. A porckorong a rá nehezedő nyomást egyenletesen osztja el a csigolyatestek felszínén. A porckorongok tápanyagellátása a szomszédos üvegporcokon keresztüli diffúzióval történik. A porckorongok a gerinc hosszának negyedét teszik ki. A kor előrehaladtával a mag víztartalma csökken, melynek következtében a porckorong rugalmassága is kisebb lesz, és a nyomás egyenlőtlenül tevődik át csigolyatestre.

Üvegporc (hyalin porc)

Üvegporc (hyalin porc)

Az üvegporc az ízületet alkotó, ízesülő csontvégek felszíneit borítja és rendkívül fontos szerepet játszik az ízületek normál működésében. Az ízületi porcfelszín biztosítja a csontvégek egymáshoz képest történő súrlódásmentes elmozdulását és szétoszlatja az ízületre ható mechanikai erőket.

Kollagénrostos porc

Kollagénrostos porc

Nagyobb mértékű, nem tisztán összenyomási terhelésnek kitett testtájakon fordul elő, pl. a csigolyák közötti porckorongok külső rostos gyűrűjét alkotja. Sűrű sejtközötti kollagénhálózat, kevés alapállomány, kevés porcsejt jellemzi, ez a legerősebb porcforma.

Az üléssel és a mobiltelefon-használattal töltött órák száma folyamatosan emelkedik. Az ülő életmód veszélyt jelenthet a mozgásszervrendszerre és a belső szervekre is. A napi több órás ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás, ráadásul helytelen testhelyzetben ülve majdnem kétszeres nyomás éri a porckorongokat, mint állva.

A porckorongokra nehezedő nyomás
az álló testhelyzethez (100%) viszonyítva:

A porckorongokra nehezedő nyomás az álló testhelyzethez (100%) viszonyítva A porckorongokra nehezedő nyomás az álló testhelyzethez (100%) viszonyítva A porckorongokra nehezedő nyomás az álló testhelyzethez (100%) viszonyítva